Arjeplog blev årets kommun 2013

Hela Sverige ska leva utsåg Arjeplogs kommun till Årets kommun 2013. Motiveringen var att kommunen har en väl utvecklad strategi för lokal utveckling och en intensiv och kontinuerlig kommunikation med både sina byar och det omgivande samhället. Kommunen stödjer aktivt den lokala servicen i ett nära samarbete med de lokala grupperna och uppmuntrar unga att samverka med de vuxna för bygdens utveckling.

Arjeplog är ett föredöme för andra kommuner med en bra modell för lokal demokrati.

Thage G Peterson, som tidigare var socialdemokratisk Industriminister, Justitieminister, Riksdagens talman och Försvarsminister. Han är ledamot av utmärkelsekommittén och inledde prisutdelningen till Årets lokala utvecklingsgrupp och Årets kommun. Han berättade om alla sina resor i Sverige som industriminister och sa att han besökt alla Sveriges kommuner - i den äldre indelningen.

Han gav bl.a. Arjeplogs kommun stärkande ord på vägen och uppmanade oss att hävda landsbygdens egenvärde.

– Känn er stolta! Ni har rätt att ställa krav.

Hela Sverige ska leva utsåg Arjeplogs kommun till Årets kommun 2013!

Utnämningen

Arjeplogs kommun har en väl utvecklad strategi för lokal utveckling och en intensiv och kontinuerlig kommunikation med både sina byar och det omgivande samhället. Kommunen stödjer aktivt den lokala servicen i ett nära samarbete med de lokala grupperna och uppmuntrar unga att samverka med de vuxna för bygdens utveckling. Arjeplog är idag ett föredöme för andra kommuner med en bra modell för lokal demokrati.

Pressmeddelanden och reportage

Landshövdingen Norrbottens län
– Jag vill gratulera Arjeplog till en välförtjänt utmärkelse, som de fått tack vare ett fantastiskt arbete för att hela kommunen ska leva, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län.


Kommunalrådet Arjeplogs kommun
– Det är en ära och ett erkännande att Arjeplogs kommun får ta emot den här utmärkelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt Jansson (S). Vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma glesbygdens utvecklingsarbete.


Oppositionsrådet Arjeplogs kommun
– Att Arjeplogs kommun får ta emot pris som Årets kommun 2013 i konkurrens med många andra och större kommuner är ett stort erkännade, säger Ulf Ottosson (C). Det är framförallt tack vare våra byar som kommunen har fått denna utmärkelse.


Kommunbygderådet
SvenEric Nyström, som sitter med i kommunens Kommunbygderåd, som representant för byarna i Piteälvdal vill ge kommunen en eloge. – Det är kommunens aktiva stöd som har gett oss möjligheten att utveckla våra byar.


Reportage
SVT Nordnytt
SVT Nordnytt/SVT Play
Sveriges Radio/P4 Norrbotten
Hon älskar sitt Arjeplog, Årets kommun 2013
Arjeplogs kommun
MinOrt.se
Piteå Tidning
Piteå Tidning, ledaravdelningen
NSD, ledarblogg

I Arjeplogs kommun är demokratin påtaglig

Arjeplog i Norrbotten har fått utmärkelsen Årets kommun 2013. Framförallt var det den utvecklade lokala och deltagande demokratin, som bland annat lett till förbättringar av service till de kringliggande byarna, som juryn föll för.