Hjördispengar blev till en bad- och hoppflotte

Att det skapas en meningsfull fritid och att landsbygden ska utvecklas är två av grundkriterioer för att Lappland Leader, genom ungdomsprojektet Hjördis ska investera pengar i ett sökt projekt. Tanken är att de investerade pengarna ska användas av ungdomar i åldern 13-25 år för att genomföra idéer som skapar en meningsfull fritid och utvecklar landsbygden genom att göra den mer attraktiv.


I byn Ånge, två mil söder om Arjeplog, har barnen och ungdomarna i byn byggt en bad och hoppflotte, där bygget finansierats just genom Hjördis.
   10.000 kronor har Hjördisprojektet bidragit med, pengar som gått till byggmaterial. Bybarna har i sin tur bidragit med en ideell arbetsinsats, som i ansökan omräknats till ett pengavärde.
Själva byggandet har ungdomarna och barnen gjort tillsammans med några av papporna i byn.
– Flotten i Ånge är ett led i att göra byn ännu mer attraktiv, menar en av mammorna, Jenny Rankvist.
   Föräldrarna är överens om att  det är viktigt att skapa meningsfulla aktiviteter hemma i byn tillsammans med barnen. Har de roliga och trevliga saker att göra så vill de också stanna hemma istället för att skjutsas runt för att hitta kompisar och aktiviteter. Det är också ett sätt att göra byn attraktiv även för andra, för barnens kompisar och för dem som besöker eller passerar byn.
– Vi tillbringar mycket tid under sommaren vid vår brygga. Där har vi försökt göra det trevligt och mysigt så att hela familjen ska trivas. Vi har en fin grillplats, och en badplats. Barnen har själva arbetat ihop pengar till en trampolin och nu har de även en flotte, säger Jenny Rankvist, mamma till Isak, tio år, och Elias, sju år.
Och att barnen själva är nöjda med sin bad och hoppflotte går inte att ta miste på.