Sommar i Arjeplog 2014


15 maj 2014: Start för Top of Arjeplog sommar
Blir det tidig sommar även 2014? Nu är tio nya toppar på gång. Nya roliga, upptäckarvärda platser att besöka. I år skyltar vi bättre. Gå gärna med i vår särskilda Facebook-grupp där vandrare lägger upp information.

Fredag 13 juni: Vandring till Stainak
Samling i Hästskoforsen kl. 17. En kvällstur till Stainak i Laisdalen. Vi stannar till vid fångstgropar och Delliknäs. I Delliknäs blir en kort guidad visning och middag ute i det fria med grillad mat, sallad, dryck. Efter detta fortsätter vi till Stainak. Tillbaka vid midnatt. Pris 200 kr.
(Om Du bara vill följa med till Delliknäs går det förstås utmärkt). I samarbete med ABF Arjeplog.

Tisdag 24 juni: Märkforsen
Botanisk vandring i Märkforsen, Laisdalen. Samling kl. 16 vid parkeringen.
Middag Sikselet. Vår guide är den oförtröttlige Mats G Nettelbladt.
Ett arrangemang i samarbete med Pite Lappmarks flora och ABF Arjeplog.
Pris 300 kr för allt.
http://pitelappmarksflora.blogspot.se/

Lördag 28 juni: Västerfjäll
Samling i Örnvik kl. 11. Vi åker över sjön Tjieggelvas till Västerfjäll. Ann-Charlotte och Martin Sjaggo berättar om ortnamnen i området och prel. Elisabeth Strandberg guidar oss i byn. C a 5 tim. Ta med egen matsäck. Arrangör Magasin Silvervägen. (Vi planerar även visning i samarbete med Arjeplogs församling, återkommer med mer information).

TORSDAG 10 JULI 2014
Kl. 20.00 Top of Arjeplog: Vi går upp på Akkelis! Alla som tar sig upp på toppen får gott fika mellan kl. 21.30–24.00. Ingen avgift.

Strömrodd, vandringar & musik: 11-13 juli 2014

FREDAG 11 JULI 2014
Kl. 13.00 Kyrkogårdsvandring med Carl-Oscar Lundström och Maria Söderberg. Arrangör Magasin Silvervägen i samarbete med Arjeplogs församling. Pris 80 kr.

Kl. 15.00 Filmvisning biografen: Silverfjället och en kortfilm. Pris 40 kr inkl. kaffe/te/kaka.

Kl. 16.00 Bildvisning Biografen, Arjeplog.
Om fotografen Börje Granström. Sonen Thomas Granström berättar om den bildskatt som hans pappa lämnade efter sig. Inträde 50 kr, kaffe ingår. (Ev. kommer det att bli en extra visning under helgen, det avgörs senare.)

LÖRDAG 12 JULI 2014
Kl. 10.00 Kyrkogårdsvandring med Carl-Oscar Lundström och Maria Söderberg. Arrangör Magasin Silvervägen i samarbete med Arjeplogs församling. Pris 80 kr.

Kl. 17.00 Historisk vandring – Drottninggatan i Arjeplog med Carl-Oscar Lundström och Maria Söderberg. Arrangör Magasin Silvervägen. Pris 80 kr.

 Kyrkströmsrodd
Start vid torget i Arjeplog. Prisbord. 2013 var det 10 lag som deltog, blir det fler 2014?

Söndag 13 juli: Arjeplog
Kyrkogårdsvandring i Arjeplog kl. 13 och kl. 15 med Carl-Oskar Lundström och Maria Söderberg. Nya livsöden, nya vandringar. Om kyrkogårdens historia. Arrangör Magasin Silvervägen i samarbete med ABF. Pris 80 kr.

Fredag 25 juli: Öroddorientering Ånge, Uddjaure
Förra årets roliga tävling är tillbaka! Hitta tio kontroller & vinn priser. Ta med din båt eller kanot. Start kl. 18.00. Efteråt blir picnic på bryggan och bad. Arrangör Magasin Silvervägen och Ånge Brygga.

Söndag 27 juli: Uddjaure runt
Stopp vid historiskt intressanta platser. Start kl. 12.30 från torget, Arjeplog. Pris buss, föredrag i Mellanström och fika 350 kr. Åter c a kl. 18.00.
Arrangör Magasin Silvervägen och Ånge Brygga. Kaffe/dryck & bulle och matiga mackor i Mellanström ingår.

Tisdag 29 juli: Krappesvare
Vandring upp på det spännande berget med sina många toppar! Start i Gautosjö kl. 16. 00. Vi börjar turen med båtskjuts över Gautosjön. Ta med egen matsäck. Kostnad: 100 kr. Arrangör Magasin Silvervägen.

Lördag 2 augusti: Gamla Malmvägsloppet
Cykellopp från Slagnäs, Myrås och Båtsjaur med mål i Laisvall. Cyklister kommer till Laisvall mellan kl. 11.30 och c a 15.30. Arrangör Magasin Silvervägen.

Lördag 2 augusti: Musikafton Laisvall
På kvällen, efter cykelloppet, underhållning med Janne & Co och riksspelman Daniel Wikslund. Start kl. 18.00. Arrangör Magasin Silvervägen

Måndag 4 augusti: Musikafton Sandvikens fjällgård
Den 4 augusti 2014 kommer Daniel Wikslund till Sandvikens fjällgård för en spelning.
Tid kl. 18.00. Arrangör Magasin Silvervägen i samarbete med Sandvikens fjällgård.

Onsdag 6 augusti: Nasafjäll
Följ med till det historiska gruvområdet! Vi går från den norska sidan (E6) med start kl. 9. Guidad visning av gruvområdet med Kenneth Awebro kl. 13. Arrangör Magasin Silvervägen.

Söndag 10 augusti: Nasafjäll
Följ med till det historiska gruvområdet! Vi går från den norska sidan (E6) med start kl. 9. Guidad visning av gruvområdet kl. 13.
Under dagen planeras även en medverkan med kyrkoherde Anders Mattson, Arjeplogs församling, vid den gamla grav- och kyrkoplatsen på Nasafjäll.
Arrangör Magasin Silvervägen i samarbete med Rana Turistförening, Norge.

”Transporter och kollektivtrafik i och kring Arjeplogs kommun”

Torsdag 3 april 18.00–21.00 Hotell Lyktan Arjeplog

Information och diskussion. Kom och ställ frågor och diskutera buss, gods etc. i och kring Arjeplogs kommun.
Välkommen!
Kent Ögren,
Landstingsråd Norrbotten.

Kenneth Johansson
VD Länstrafiken, VD Bussgods, Myndighetschef Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten

Klicka på annonsen för mer info!

Du som bor och verkar runt Laisälven...

Inbjuds till informationsträff med Kajsa Berggren, från Länsstyrelsen Västerbotten, för att få veta mer om begreppet Biosfärområden.

Vad innebär det? Hur avgränsas ett biosfärområde? Skall Laisälven ingå i ett biosfärområde? Vilka natur-kultur och sociala värden har vi som vi vill bevara och utveckla?

Kom på möte. Få fika, mer information och diskutera frågorna med Kajsa.

Laisvall: Tisdagen den 21 januari, kl 18.00, i Klubbstugan.
Adolfström: Onsdagen den 22 januari, kl 18.00 hos
Kjell Johansson, Fjällflygarna.


För den som vill läsa på om biosfärområde
För den som vill ha mer information om vad ett biosfärområde är och vad det innebär finns mer information på följande hemsida:
​www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/vindelalvsdalen/

Kajsa Berggren, Länsstyrelsen Västerbotten, ”twittrar” och ”Faceboocar” under namnet
Vindelälven MAB för dem som vill följa vad som görs.

VARMT VÄLKOMMEN!

kajsa.berggren@vindelalven.se www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/vindelalvsdalen
Länsstyrelsen Västerbotten i samarbete med WWF & UNESCO

Sommar 2014! 

Seminarium den 25 januari på Hotell Lyktan

En minimässa för Dig med sommaridéer i Arjeplogs hela kommun.
Läs mer

Välkommen till en eftermiddag med fjällsäkerhet, glögg och god mat!
Testa snöskor! 

Lördagen 7 december 15.00-17.30


Du är välkommen till kåtan på Öberget, Hotell Silverhatten, där vi serverar glögg & tilltugg. Här finns det en möjlighet att pröva snöskor. Hotell Silverhatten lånar ut nio par. 
Vi lär ut hur man bygger en bivack. Thord Westerlund från Arjeplogs Fjällsäkerhetskommitté finns på plats och berättar hur man klarar en natt på fjället. Han har också mycket annat att berätta och visa om hur man rör sig säkert på fjället.


Från Arjeplogs kommun deltar Ingela Edholm Forsberg och Fredrik Westerlund. 
Vi börjar sälja vårt nya kort: Top of Arjeplog Winter. Maria Söderberg berättar hur det går till. Läs mer här om vilka toppar som gäller för 2014: http://www.midsommarudden.blogspot.se/2013/10/top-of-arjeplog-winter-saljstart-7.html

Här kommer vi att hålla till! I Hotell Silverhattens kåta, Öberget. Julglögg, fjällsäkerhet och så dags att dokumentera änglar i snön!
För alla unga under 100 år: Vi premierar snöänglar! Gör en ängel i snön, ta ett kort & visa oss. Vi laddar ned bilden i vår dator i kåtan och korar en vinnare. Men alla får någon sorts pris. Snöänglarna visas i vårt bildspel – direkt! 

Kl. 18.00 kommer några av oss att äta julbord på Hotell Silverhatten. Alla de som tog tio toppar i året ”Top of Arjeplog” blir bjudna. Vi har prel. bokat 18 platser, det går bra att ansluta. För er som vill vara med oss - kom gärna! Ring & boka direkt på tel. 0961–10770. (För Dig som tog 10 toppar och inte kan delta – det blir en ny chans den 25 januari 2014! Men se bara till att besvara vår förfrågan så vi vet hur du som ”tiotoppare” vill ha det). 

Linnea Eriksson på Hotel Silverhatten har erbjudit sig att sätta ut facklor till toppen av Öberget, den sträcka som vi tänkte oss att man skulle testa snöskor. Det kommer att bli julfint! 
Arrangör: Magasin Silvervägen i samarbete med Fjällsäkerhetskommittén i Arjeplog och LONA, Den lokala naturvårdssatsningen. 
Frågor? Ring Maria Söderberg 070 3500555 info@mariafoto.se  LÄNK HÄR: http://www.midsommarudden.blogspot.se/2013/10/712-fjallsakerhet-glogg-snoskor.html

Välkommen till informationsträff 

Jäckviks Fjällcenter måndag 11 november 18:00

Göran Wallin informerar om en förstudie som Swedish Lapland är huvudman för och som han jobbar med. Det handlar om Norrbottens fjällområde i väglöst land, inte anläggningar som kan nås med bil, järnväg etc. Han vill veta vad vi anser behövs för en hållbar besöksnäring i Arjeplogsfjällen.

 I uppdraget ingår t ex :
Att inventera infrastruktur som leder, stugor,     vindskydd, mm .
- En kostnadsberäkning kopplat till renoveringsbehov tas fram för varje objekt.
- Förslag på finansiering av ett genomförandeprojekt.
- Förslag på utvecklingsåtgärder, nya stugor, matservering etc.
- Förslag på hur långsiktig hållbar status ska kunna bibehållas.
- Förslag på framtida marknadsföring och målgrupper.
- Utreda metoder för framtida långsiktigt hållbara samverkansformer.

Han vill träffa turistnäringen, samebyar, kommunens representanter och andra som berörs och har kunskap och intresse av frågan.

Läs mer i bifogad förstudiebeskrivning.

Passa på att få mer information och lämna synpunkter!

Anmäl deltagande senast söndag den 10 november till:  
Ingela.edholmforsberg@arjeplog.se  070-6978349  eller  Lottalotta@arctic-circle.se 070-6423166

Vad har man hittat i Silbojokk?

 lördag 27 juli 12:30 - 17:00

Arkeolog Åsa Lindgren från Norrbottens museum berättar. Båtskjuts från Roparudden över Sädvajaure kl. 14.00. Visningen tar c a 2 tim. Pris 200 kr inkl. rejäl macka & dryck och båtskjuts. Under 15 år 50 kr. Om Du önskar skjuts från Arjeplog t o r med avresa kl. 12.30 torget – ring 070 3500555.

Uddjaur runt

30 juli 12:30 - 19:00

Stopp vid historiskt intressanta platser.
En av guiderna är Carl-Oskar Lundström. I Myrås berättar Lise-Lotte Modig.
Start kl. 12.30 från torget, Arjeplog. Första anhalt i Racksund, nästa i Myrås. I Mellanström föredrag kl. 16. Pris buss, föredrag
och fika 250 kr. Åter kl. 19.

Släkten Uddjaur

30 juli 16:00 - 19:00

Logen, Mellanström. Carl-Oskar Lundström berättar kl. 16. Pris 70 kr inkl. kaffe & bulle.Sidansvarig: Anna Blomgren-Carlman

Gamla Malmvägsloppet på cykel

LÖRDAG 3 AUGUSTI, START SLAGNÄS 9.00

Mer info och uppdatering här:

Gamla Malmvägsloppet på cykel

LÖRDAG 3 AUGUSTI START SLAGNÄS, MYRÅS OCH BÅTSJAUR – MÅL I LAISVALL

Sträcka:  Slagnäs – Tallås – Kronlund –
Innervik – Vaxborg – Evebäcken – Korsträsk – Båtsjaur – Laisvallby – Laisvall.

Starten förrättas av Erik Forssén intill
lastkajen, gamla järnvägsstationen
kl. 9.00 (motionärer) och 11.00.
Från Myrås kl. 10.00
Från Båtsjaur kl. 13.00

Ett presentkort från Bröderna Sundström på cykel à 6 000 kr lottas ut bland samtliga tävlande! I övrigt prisbord.

Avgift betalas vid start. 200 kr/150 kr/100 kr. Nummerlapp
delas ut vid start. I startavgiften ingår mackor & dryck vid ankomst.
Dagen avslutas med musikunderhållning på Fjällcampen.

Arrangör: Magasin Silvervägen. Sponsorer och medarrangörer: Bröderna Sundström AB
Laisvall Sportklubb, Tjintokk


Kom och heja på våra cyklister! Frågor innan loppet, ring Maria Söderberg 070 3500555.

Maxflåset

Onsdag 7 augusti kl 19.00 i Ånge

Löpartävling med sträckor för alla, gammal som ung, motionär eller elit. 

Prisbord, lotter, fikaförsäljning! Pris till alla som deltar!

Välkommen till en populär familjefest! 

 

Arr: Ånge Brygga Samfällighetsförening

Föredrag om Nasafjäll

Lördag 10 augusti 2013 Nasafjäll

Föredrag med teknikhistorikern Kenneth Awebro på svenska kl. 12.00 och engelska 13.30. I samarbete med Rana Turistförening, Norge. 

Välkommen besöka det historiskt intressanta Nasafjäll!

Silvergruvan i Nasafjäll hade stor nationell betydelse för Sveriges stormaktssträvandena under 1600- och 1700-talen. Kvar på fjället, som ligger nära norska gränsen, finns gruvhål, gruvgångar, slagghögar, kapellruin, gravplats (en gång Skandinaviens högst belägna), rubiner och grunder. En restaurerad gruvstuga från 1880-talet står kvar. Alla besökare påminns om att man rör sig i ett existerande "utomhusmuseum" där fornminneslagen gäller. Förutom en unik inblick i svensk industrihistoria erbjuder ett besök vacker fjälltur.

 

Vi erbjuder flera alternativ att nå Nasafjäll med guide. Välj det som passar bäst.

1. Heldagstur från Arjeplog

Vi erbjuder en heldagsvandring med tidig start till det historiskt intressanta området Nasafjäll från den norska sidan. Det tar c a 2,5 timme från Arjeplog med en minivan med vår chaufför att nå platsen för start på vandringen. Under färden på Silvervägen får man uppleva många intressanta platser och vi gör ett stopp vid stalotomterna vid gränsen på den norska sidan. Vandringen är 6 km till Nasafjäll och i lugn takt gör man det på mindre en fyra timmar (en del snabba vandrare gör sträckan på 2 tim eller mindre). Fjällnaturen bjuder på ett oerhört fin scenario! På Nasafjäll får vi 1,5 tim. guidad visning och minst lika lång tid för egna upptäckter. Pris per person inkl. middag (ren och röding) på Nasafjäll, 1 900 kr. Min. antal deltagare: 7 personer. Transport ingår. Vi är tillbaka i Arjeplog c a kl. 22.00.

2.Dagstur med helikopter

Dagstur till Nasafjäll med ren- eller rödinglunch. Guidad visning på Nasafjäll med helikopter från Vuoggatjålme eller Adolfström, Begär prisuppgift (antalet passagerare avgör). Start från Arjeplog med guide.

3.En utmanande spännande historisk vandring

Måndag och tisdag 8-9 juli 2013

Följ med på en vandring från Nasafjäll till Silbojokk! Den här vandringen sker med start på morgonen den 8 juli från Nasafjäll. Vi övernattar i stuga eller tält vid den vackra sjön i Guijaure. Etappen är 27 km. Nästa dag går vi till Silbojokk som var smälthytta i 24 år, men även kyrkoplats. Vandringen från Guijaure går till Rounekjåkk (14 km) vid sjön Sädvajaure. Här får vi båtskjuts till Silbojokk med guidad visning och middag. Pris per person 1 900 kr (för stugtillägg 300 kr/person). Aktiviteten startar på morgonen den 8 juli vid gruvstugan och avslutas på den svenska sidan vid Silvervägen (Roparudden, nära Ballastviken) den 9 juli kl. 20.00. Transport till gruvområdet sker på egen hand, men vi bidrar gärna med råd om helikopter och vandring. Guider kommer att finns vid gruvområdet kvällen innan för er som anländer dagen innan. För den intresserade är det bra veta att vi erbjuder föredrag den 7 juli kl. kl. 12.00 och 13.30 med teknikhistorikern Kenneth Awebro på svenska kl. 12.00 och prel. engelska ) beror på vilka som anmäler sig) kl. 13.30.

4.Nasafjäll med norsk blick

Lördag 10 augusti 2013 Norge

 En lördagsutflykt i samarbete med Rana Turistförening, Norge. Start från den norska sidan vid E6:an kl. 9.00. Föredrag och visning vid

gruvområdet kl. 13.00 och på engelska kl. 13.30. Gourmetbrunch från Vuoggatjålme restaurang med sovas inkl. dryck och kaffe: 400 kr. Anmälan senast två dagar innan. Vi vill också passa på och rekommendera ett besök i fina Krokstrand, 6 km från vandringens startplats. Här finns rum, stugor och restaurang. (Förra året övernattade vi här i samband med arrangemang.)

 

Information Vandring Nasafjäll Tel. 070-3500555       Läs mer

 

Beställ gärna skriften "Nasaleden - en vandring 2-12 juli 2010" av Maria Söderberg. Pris 120 kr. info@mariafoto.se

Övriga lästips är Janrik Bromés bok Nasafjäll från 1923. Den finns på bibliotek och antikvariat.

Välkommen till ett exklusivt 
besök vid Sveriges största glaciär

Lördag den 17 augusti 


Besök Salajekna och lyssna till föredrag.  Kl. 16 föredrag  i Vuoggatjålme med Per Holmlund och bildvisning från glaciären. Ingen föranmälan till föredrag & bildvisning. Pris 60 kr. 
Lyssna också till Glaciärresan, om hur isblocket hämtades i februari 2013 och ställdes ut på Vildmarksmässan i Stockholm: Mats Holmström och Per-Eric Holmberg. 
Maria Söderberg visar bilder.

Erbjudande kl. 10 samma dag: Visning vid glaciären Salajekna med Per Holmlund, professor vid geovetenskapliga institutionen i Stockholm. Ca 1,5 timme. Pris 200 kr.

Möjlighet till helikoptertransport finns. 
Flygpris enkel väg Vuoggatjålme - glaciären 1 600 kr per person oavsett antal.Det går bra flyga bara en väg.
Räkna med att vara på plats vid åttatiden om Du ska flyga. Bokas direkt i Vuoggatjålme: 0961-107 15, ring så snart som möjligt! 

Om du vill vandra till glaciären rekommenderas sträckan från Sulitjelma, Norge, c a 18 km. Sulitjelma Turistsenter kan ge vandringsråd på plats. För vandrare (ej helikopter) kostar visningen vid glaciären 200 kr. 
För de som önskar äta middag i restaurang Vuoggatjålme kl. 18.00: 
Salladsbord, bröd o smör, kaffe samt en-två varmrätter.
Pris 190.- per person exkl dryck.
Arrangör Magasin Silvervägen och Arrjeplognytt.se i samarbete med Vuoggatjålme och Arctic Air. 

https://www.facebook.com/events/389588031153332/

Gratis annonsering! 
För företag som utför service i Arjeplogs kommun.
Intresserad? Hör av er till jennyolotta@gmail.com 
070-256 16 19, 070-280 29 79

Klicka på bilden för att gå till respekive företags hemsida om företaget har en sådan.